Spis treści:
Ostatnio opowiadałam Wam za co nie lubię jesieni. Dzisiaj przybliżę Wam kilka powodów, dla których to wciąż tylko antypatia, a nie nienawiść ;] Pierwszy to CYNAMON, drugi – ORZECHY PEKAN i trzeci – DYNIA. Zestawione razem potrafią obezwładnić najbardziej wymagające kubki smakowe. A gdy dołączy do tego KAJMAK, zachwytom podniebienia nie będzie końca. Spójrzcie na ten tort. Wilgotne, korzenne ciasto na bazie tartej dyni, naszpikowane orzechami i aksamitna masa o wspaniałym, karmelowym kolorze. Cudowna prezencja, nieziemski aromat, idealna harmonia smaków… O takich tortach prędko się nie zapomina :]
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 szklanki posiekanych orzechów pekan + około 12 sztuk do dekoracji
- 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni
Ponadto:
- 400 g serka mascarpone
- 400 g masy kajmakowej (polecam firmy Gostyń)
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu, kroimy ciasto na trzy blaty. Jeżeli ciasto wyrosło z lekką górką – ścinamy ją.
Serek mascarpone mieszamy dokładnie z masą kajmakową.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Na jego wierzchu rozprowadzamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, przekładamy kolejną porcją kremu. Układamy trzeci blat, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Wyrównujemy boki przy pomocy silikonowej szpatułki. Ozdabiamy orzechami pekan.