Bananowy sernik na zimno z polewą kajmakową


Opublikowano sie 12th, 2014 w Bez pieczeniaSerniki na zimno // Komentarze »

 Wystarczyło, żeby upały trochę zelżały i znów zaatakowała mnie ochota na duet kajmak&banan. Tym razem jednak w delikatniejszej, letniej wersji – zupełnie bez pieczenia, całkowicie na zimno :] Chrupiące herbatniki i orzechy nerkowca, aksamitny serek mascarpone, słodkie, dojrzałe banany i gruba warstwa gęstego kajmaku… Ciasto ma zdecydowanie za dużo kalorii, ale to dlatego, że pokrzepia nie tylko ciało, ale przede wszystkim duszę ;]

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie herbatników holenderskich (około 168 g)
  • 100 g nerkowców
  • 80 g miękkiego masła

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 dojrzałe banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ponadto:

  • 3/4 puszki masy kajmakowej

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki, nerkowce oraz masło blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku (jeżeli uznacie, że masła jest za mało – można śmiało dodać trochę więcej).  Ciasteczkowo-orzechową masą wykładamy szczelnie dno formy, mocno dociskając.