Spis treści:
Spełnienie marzeń każdego miłośnika batonów Bounty i prawdziwa uczta dla podniebień sernikożerców. Chrupiący spód ciasteczkowy, kremowa masa o wyraźnym, kokosowym aromacie i aksamitna polewa z czekolady. Ogrom dobroci i pyszności w każdym kawałku. Fantastyczna propozycja na końcówkę lata :]
Składniki na spód:
- 120 g herbatników holenderskich
- 50 g podprażonych wiórków kokosowych
- 100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka kokosowego*
- 1 budyń kokosowy
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
* mleko kokosowe wkładamy do lodówki na 24h przed rozpoczęciem przygotowywania sernika, a do masy wykorzystujemy wyłącznie tę gęstą część – tzw. śmietankę.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną oleju kokosowego.
Wszystkie składniki na spód blendujemy az do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Sernik podajemy schłodzony.
Smacznego :]