Czy może być coś przyjemniejszego w tak ponury i wietrzny dzień od owinięcia się ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty? Może – owinięcie się ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem przyprawionego ciasta z  gruszkami :] Miękkie, puszyste, intensywnie miodowe, pachnące cynamonem, imbirem i kardamonem, zwieńczone rozpływającymi się pod podniebieniem gruszkami. Niech tam sobie pada i wieje, mam jeszcze połowę blaszki ;]

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 4 średniej wielkości gruszki

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy około 23 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy, następnie przykładamy do formy.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne, nacinamy w poprzek co kilka milimetrów. Układamy na cieście „plecami do góry”, lekko wciskając do środka.
Pieczemy około 50 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.