Spełnienie marzeń każdego miłośnika batonów Bounty i prawdziwa uczta dla podniebień sernikożerców. Chrupiący spód ciasteczkowy, kremowa masa o wyraźnym, kokosowym aromacie i aksamitna polewa z czekolady. Ogrom dobroci i pyszności w każdym kawałku. Fantastyczna propozycja na końcówkę lata :]

Składniki na spód:

  • 120 g herbatników holenderskich
  • 50 g podprażonych wiórków kokosowych
  • 100 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego*
  • 1 budyń kokosowy
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

* mleko kokosowe wkładamy do lodówki na 24h przed rozpoczęciem przygotowywania sernika, a do masy wykorzystujemy wyłącznie tę gęstą część – tzw. śmietankę.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną oleju kokosowego.

Wszystkie składniki na spód blendujemy az do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik podajemy schłodzony.

Smacznego :]