Na osiedlu, na którym spędziłam beztroskie lata dzieciństwa, znajdowała się cukiernia serwująca najlepsze ciastka. Świeże, z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy. Ze święcą teraz takich szukać. W każdą niedzielę mój tato nabywał cały kartonik eklerków, którymi objadalismy się do woli zaraz po obiedzie. Po zamknięciu tego punktu już nigdy nie udało mi się kupić równie wyśmienitych wypieków z kremem. Dlatego też postanowiłam podjąć próbę odtworzenia ich smaku we własnej kuchni. Wyszły niemal idealne – nie identyczne, ale na tyle podobne, że będą regularnie pojawiać się na niedzielnym stole, podtrzymując słodką tradycję z dawnych lat :]

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 duże jajka

*szklanka o pojemności około 240 ml

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (wykorzystałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 50 ml śmietany kremówki lub mleka

Przygotowanie:

Margaryne i wodę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż do zagotowania. Dosypyjemy mąkę i mieszamy energicznie przy pomocy rózgi kuchennej. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję i będzie bez problemu odchodzić od brzegów rondelka, odstawiamy ją na bok do przestygnięcia.
Wystudzona masę przekładamy do miski. Wbijamy kolejno po 1 jajku i miksujemy na średnich obrotach.
Uzyskaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką-różyczką.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy 8-centymetrowe porcje ciasta, z zachowaniem odstępów (ciasto urośnie w trakcie pieczenia).
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

W trakcie pieczenia eklerków, przygotowujemy krem. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając liczbę wymaganych szklanek mleka z 4 do 3. Podczas gotowania wsypujemy cukier. Do przestudzonego budyniu dodajemy miękkie masło, miksujemy na gładką masę.

Eklerki przekrajamy na 2 cześci. Na dolną połowę wykładamy krem. Przykrywamy górna połową.
Przygotowujemy polewę. Posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku. Zalewamy śmietanką/mlekiem. Podgrzewamy na małej mocy palnika aż do rozpuszczenia. Dekorujemy wierzch eklerków.

Smacznego :]