Spis treści:
Kolejny ekspresowy przepis, który uratuje Wasz bożonarodzeniowy grafik od peknięcia w szwach. Czasami pójście na łatwiznę jest konieczne dla zachowania psychicznej higieny i czerpania ze Świąt radości, a nie frustracji. I tak też przy wykorzystaniu gotowych arkuszy kruchego ciasta możecie wyczarować piekną i pachnącą tartę sernikową. Wystarczy odrobina czasu, szczypta manualnych umiejętności i garść dobrej zabawy :] Brzmi prosto, prawda? :]
Składniki:
- 2 arkusze ciasta kruchego na tartę (polecam firmy Henglein)
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- skórka otarta z 1 pomarańcza
- sok wyciśnięty z połowy pomarańcza
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę do tarty wykładamy 1 arkuszem kruchego ciasta.
Twaróg, jajka, cukier, budyń, sok oraz skórkę z pomarańczy miksujemy w jednym naczyniu – krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej surowym ciastem, wyrównujemy.
Z drugiego arkusza kruchego ciasta wycinamy przy pomocy świątecznych foremek wybrane kształty. Układamy je na wierzchu ciasta.
Pieczemy około 30-35 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]