Krem angielski, który ukrywa się również pod nazwą custard to intensywnie waniliowy i bardzo aromatyczny sos. Niesamowicie uniwersalny – idealnie komponuje się z naleśnikami, owocami, sernikami, szarlotkami i ciastami czekoladowymi. Ja wykorzystuję go głównie do tradycyjnego, brytyjskiego deseru – triffle oraz jabłek zapiekanych pod kruszonką. Spróbujcie i sami oceńcie w jakim połączeniu smakuje Wam najbardziej :]

Składniki:

  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 200 ml mleka min. 2,0 %
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Mleko i śmietankę podgrzewamy w rondelku. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy żółtka z cukrem, mieszając energicznie rózgą kuchenną. Podgrzewamy jeszcze chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Sos będzie się wydawał bardzo rzadki, natomiast po przestygnięciu lekko zgęstnieje.

Smacznego :]