Spis treści:
Uformowanie zgrabnego półksiężyca z nadzieniem w środku niejednemu amatorowi wypieków sprawia wiele trudności. Po licznych próbach kończących sie za każdym razem problemami technicznymi, przygotowywanie rogalików ma prawo odechcieć się raz na zawsze. Ale wcale nie musi tak być. Przekonam Was, że zawijanie rogalików to prosta i szybka czynność :]
Niezależnie od tego, czy pracujemy na cieście kruchym, drożdżowym, czy francuskim, musimy rozwałkować je na kształt przypominający koło.
Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na w miarę równe trójkąty.
Przy podstawie każdego trójkąta układamy wybrane nadzienie.
Każdy trójkąt naciągamy delikatnie do dołu.
Zaczynamy zawijanie. Zaginamy podstawę trójkąta w kierunku nadzienia i jednym, wolnym ruchem dłoni rolujemy ciasto w kierunku wierzchołka.
Dokładnie zalepiamy końce, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas pieczenia. Zalepione końce rogala lekko zaginamy do środka, tak, aby całość utworzyła kształt półksiężyca.
Gotowe do pieczenia! :]