Spis treści:
Jagodzinaki to nieodłączny atrybut każdego polskiego lata. Nie wyobrażam sobie sezonu wakacyjnego bez puszystych, mięciutkich bułeczek wypełnionych jagodami i obficie polanych błyszczącym lukrem. Znakomite o każdej porze dnia i w każdej okoliczności. Niech żyją fioletowe usta! ;]
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g suchych drożdży
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 500 g jagód
- około 5 łyżek cukru (wedle uznania)
Na lukier:
- 9 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Ponadto:
- mąka do oprószania rąk i stolnicy
- 1 żółtko
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Wbijamy jajka, ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem.
Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką (dłonie też najlepiej zanurzyć w mące). Dzielimy je przy pomocy noża na 12 w miarę równych porcji.
Bierzemy pierwszą porcję ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy 2 łyżki jagód, sklejamy ze soba końce ciasta i formujemy kulę. Układamy na blaszce. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami.
Wierzch każdej jagodzianki smarujemy zółtkiem. Pieczemy około 25-30 minut – do zarumienienia. odstawimy do przestygnięcia.
Dekorujemy lukrem.