Spis treści:
W Waszych domach pojawia się coraz więcej świątecznych dekoracji, część z Was sprowadziła już do domu pachnące lasem choinki, w tle rozbrzmiewa Feliz Navidad, a Netflix proponuje Wam do obejrzenia cały katalog gwiazdkowych filmów. Kompletujecie prezenty, odwiedzacie lokalne jarmarki, ustalacie bożonarodzeniowe menu i coraz bardziej pochłania Was grudniowa atmosfera. Jeżeli macie ochotę na więcej, rozpocznijcie zbliżający się weekend od cieplutkich, cynamonowych brioszek. Te aromatyczne, puszyste, odrywane bułeczki od samego rana wprowadzą Was w świąteczny nastrój :]
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko L
- 7 g suchych drożdży
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 30 g rozpuszczonego masła
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Ponadto:
- mąka do podsypywania stolnicy
Składniki na lukier:
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Wbijamy jajko, ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Silikonową stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy maką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Roprowadzamy na nim rozpuszczone masło, posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy w poprzek na 8 grubych plastrów. Układamy w formie, plaster obok plastra (układ powinien przypominac kwiatka).
Pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.
Smacznego :]