Spis treści:
## Składniki na ciasto ambasador
Przygotowanie ciasta ambasador wymaga starannego doboru składników zarówno na biszkopt, jak i na masę budyniową oraz dekoracje. Do biszkoptu będziemy potrzebować:
– 4 jajka
– 80 g mąki pszennej
– 80 g skrobi ziemniaczanej
– 150 g cukru
– 2 łyżki wody
### Masa budyniowa:
– 6 żółtek
– 750 ml mleka
– 220 g cukru
– 3 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 400 g masła (o temperaturze pokojowej)
– Sok z połowy cytryny
– 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki rodzynek
– 60 g posiekanej czekolady
– 50 g posiekanych orzechów lub migdałów
### Poncz:
– Sok z połowy cytryny
– Około 1/3 szklanki wody
### Dodatkowo:
– 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie brzoskwiniowe)
– Brzoskwinie w puszce (około 820 g, waga owoców około 480 g)
## Jak przygotować biszkopt do ciasta ambasador
Na początek wymieszaj mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną, i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, kontynuując miksowanie. Następnie dodaj po jednym żółtku. Dodawaj porcjami mieszankę mąki z wodą, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. **Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej formy (ok. 35×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.** Piecz w wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, pozostaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
## Przygotowanie masy budyniowej krok po kroku
Zacznij od zagotowania 500 ml mleka z cukrem. Resztę mleka dokładnie wymieszaj z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę mleka, żółtek i skrobi, szybko mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstawania grudek. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Gdy budyń jest gotowy, zdejmij go z ognia i natychmiast przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to tworzeniu kożucha. Pozostaw do ostygnięcia. **Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj ostudzony budyń.** Masę podziel na dwie części – do jednej dodaj sok z cytryny i wiórki kokosowe, a do drugiej kakao, rodzynki, posiekaną czekoladę i orzechy.
## Jak nasączyć biszkopt do ciasta ambasador
Aby nasączyć biszkopt, zmieszaj sok z połowy cytryny z około 1/3 szklanki chłodnej wody. Upewnij się, że biszkopt jest całkowicie ostudzony przed nasączeniem. Przy pomocy pędzla cukierniczego lub łyżki, równomiernie rozprowadź nasączkę po całej powierzchni biszkoptu. **Poncz powinien dobrze wsiąknąć, aby biszkopt był wilgotny, ale nie przemoczony.** Doda to ciastu smaku, a także sprawi, że będzie miękkie i soczyste. Poncz na bazie cytryny dodaje biszkoptowi lekkiej, orzeźwiającej nuty, która kontrastuje z masą budyniową i słodyczą galaretki.
## Jak układać warstwy i dodatki w cieście ambasador
Zacznij od nasączonego biszkoptu jako bazy. Na nim równomiernie rozprowadź ciemną masę budyniową, zawierającą kakao, rodzynki, czekoladę i orzechy. **Na wierzchu ciemnej masy układaj jasną masę budyniową z sokiem cytrynowym i wiórkami kokosowymi.** Wygładź powierzchnię, aby ciasto miało równą konsystencję. Po nałożeniu wszystkich warstw, wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa miała czas stwardnieć. Proces ten jest kluczowy, aby ciasto dobrze się ścięło i nie rozlewało podczas krojenia oraz serwowania.
## Galaretka i brzoskwinie jako dekoracja ciasta ambasador
Na wierzchu ciasta ambasador układamy odsączone z syropu plasterki brzoskwiń. Możemy je rozłożyć w dowolny wzór, jednak najczęściej układa się je w równych rzędach, co nadaje elegancki wygląd. Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w łącznej ilości 750 ml wrzątku, co sprawi, że galaretka będzie bardziej gęsta. Ostudzoną galaretkę wstaw do lodówki i gdy zacznie tężeć, wylej ją równomiernie na owoce. **Ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub na noc, aby galaretka dobrze stężała.** Dzięki tej warstwie ciasto zyska nie tylko wizualny efekt, ale również dodatkową teksturę i smak, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.