Spis treści:
Kto z Was wiedział, że na całym świecie rabarbar uznawany jest za warzywo? :] Wyjątkiem są Stany Zjednoczone – w 1974 r. sąd obradujący w Nowym Jorku orzekł, iż rabarbar używany podobnie jak inne owoce do produkcji słodkich przetworów, musi posiadać taką samą klasyfikację – rabarbar prawnie stał się owocem.
Pojawienie się w sklepach pierwszego rabarbaru inauguruje w moim domu sezon na ciasto drożdżowe. Miękkie, puszyste, pachnące, z potrójną porcją kruszonki – jeszcze nigdy mi się nie znudziło. Idealne na śniadanie, piknik w parku, plażowanie w nadmorskim kurorcie, grillowanie w ogrodzie, a także wielogodzinną podróż. Spróbujcie raz, a na zawsze pokochacie ten przepis.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 duże jaja
- torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g drobnego cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łodygi rabarbaru
Przygotowujemy zaczyn. Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże, następnie mąkę, cukier i mieszamy trzepaczką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy (najlepiej w ciepłym miejscu) do podwojenia objętości. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy mikserem, wykorzystując końcówki – świderki. Ciasto powinno być dość puszyste i elastyczne. Rabarbar dokładnie szorujemy (świetnie sprawdza się gąbka do mycia naczyń – ta bardziej szorstka strona) i kroimy na niewielkie kawałki (około 1-1,5 cm). Blaszkę keksówkę (25-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej przygotowaną masę. Pokrojony rabarbar układamy na wierzchu ciasta, lekko wciskając go w środek. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Składniki na dużą ilość kruszonki:
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru. Posypujemy wierzch surowego ciasta, wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu).