Spis treści:
Ten amerykański placek z jabłkami uratował niejeden ulewny i wietrzny dzień. Co więcej, podejrzewam, że jego pierwowzór powstał właśnie w taką pogodę. Bo w końcu o czym najczęściej myślimy jesienią poza ciepłym kocem i kubkiem grzańca? Właśnie o kruchym, pachnącym placku wypełnionym plasterkami jabłek z cukrem i cynamonem.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 170 g miękkiego masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 150 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
* szklanka o pojemności 250 ml
Składniki na nadzienie:
- 7 średnich jabłek (twardych)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Na posypkę:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
- tłuszcz do posmarowania formy
- odrobina mąki do podsypania ciasta
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 równe części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wszystkie ćwiartki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Skarapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tarty delikatnie natłuszczamy.
Wyciagamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy pierwsza porcję (blat/stolnicę podsypujemy uprzednio odrobiną mąki). Układamy w formie, dociskamy do dna i boków. Na ciasto wykładamy masę z jabłek – powinny utworzyć lekką górkę. Przykrywamy drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Sklejamy boki, tworząc „falbankę”. Wykonujemy 8 nacięć aby zapewnic lepszą cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia.
Pieczemy około 50 minut do zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Możemy podać z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego :]