Spis treści:
Oryginalny, amerykański placek w bardzo poręcznej wersji. Idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach jako forma słodkiej przekąski. Kruche ciasto z charakterystyczną kratką na wierzchu, wypełnione plasterkami jabłek z cukrem i szczyptą cynamonu. Prawdziwa pyszność zza oceanu! Do spróbowania dziś w Bistro na Językach :] Zapraszam!
Składniki na tartinki (około 12 sztuk):
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g margaryny
- 4 żółtka
Na nadzienie:
- 3 jabłka
- 20 g mąki
- 70 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Dokładnie zagniatamy składniki na tartinki. Uzyskanym ciastem wylepiamy foremki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na wąskie paski.
Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z mąką, cukrem oraz cynamonem. Przekładamy do foremek na tartinki.
Na wierzchu układamy paseczki kruchego ciasta, tworząc kratkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia (około 15 min.). Odstawiamy do wystygnięcia.