Grubiutkie, delikatne ciasteczka na bazie twarogu, pokryte chrupiącą, cukrową skorupką. Przepyszna alternatywa dla pierniczków i klasycznych, kruchych ciastek. Zapakowane w świąteczną puszkę lub słoik mogą stanowić wspaniały, słodki upominek :]

Składniki (na 4 blaszki):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)

Ponadto:

  • mąka do podsypywania ciasta
  • cukier gruba rafinada na wierzch ciastek

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Matę silikonową lub stolicę podsypujemy mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Przy pomocy świątecznych foremek wykrawamy ciastka, układamy na blaszce w 2 cm odstępach. Posypujemy cukrem.

Pieczemy około 15 minut – do zarumienienia. Gorące ciastka przekładamy ostrożnie wraz z papierem na kratkę z piekarnika, gdzie będą mogły ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni.

Smacznego :]