Spis treści:
Grubiutkie, delikatne ciasteczka na bazie twarogu, pokryte chrupiącą, cukrową skorupką. Przepyszna alternatywa dla pierniczków i klasycznych, kruchych ciastek. Zapakowane w świąteczną puszkę lub słoik mogą stanowić wspaniały, słodki upominek :]
Składniki (na 4 blaszki):
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
Ponadto:
- mąka do podsypywania ciasta
- cukier gruba rafinada na wierzch ciastek
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Matę silikonową lub stolicę podsypujemy mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Przy pomocy świątecznych foremek wykrawamy ciastka, układamy na blaszce w 2 cm odstępach. Posypujemy cukrem.
Pieczemy około 15 minut – do zarumienienia. Gorące ciastka przekładamy ostrożnie wraz z papierem na kratkę z piekarnika, gdzie będą mogły ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni.
Smacznego :]