Jeżeli planujecie przedświąteczną imprezę i zastanawiqcie się nad słodkim bufetem, to dobrze trafiliście :] Piernikowo-czekoladowe trufle w formie cake-popsów oczarują Waszych gości. Przygotowanie tych pysznych kulek na patykach zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt końcowy uszczęśliwi największych łasuchów. Poza nieziemskimi walorami smakowymi lizaków, nikomu nie umknie ich efektowny wygląd – gwarantuję, że będą najbardziej kaloryczną ozdobą Waszego stołu. Sami zobaczcie! :]

Składniki na masę (na 8 sztuk):

  • 120 g pokruszonych pierników – katarzynek
  • 200 g nutelli ()

Do dekoracji:

  • 170 g czekolady (100 g mlecznej i 70 g gorzkiej)
  • 8 patyczków do lizaków
  • świąteczna wstążka/ sznurek

Przygotowanie:

Pierniki i nutellę umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania gęstej, spójnej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy 8 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).

Każdą piernikową kulkę nadziewamy na patyczek, polewamy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy od razu do lodówki. Po zastygnięciu czekolady na lizakach, dekorujemy je świąteczną wstążką.

Smacznego :]