Spis treści:
Jeżeli planujecie przedświąteczną imprezę i zastanawiqcie się nad słodkim bufetem, to dobrze trafiliście :] Piernikowo-czekoladowe trufle w formie cake-popsów oczarują Waszych gości. Przygotowanie tych pysznych kulek na patykach zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt końcowy uszczęśliwi największych łasuchów. Poza nieziemskimi walorami smakowymi lizaków, nikomu nie umknie ich efektowny wygląd – gwarantuję, że będą najbardziej kaloryczną ozdobą Waszego stołu. Sami zobaczcie! :]
Składniki na masę (na 8 sztuk):
- 120 g pokruszonych pierników – katarzynek
- 200 g nutelli ()
Do dekoracji:
- 170 g czekolady (100 g mlecznej i 70 g gorzkiej)
- 8 patyczków do lizaków
- świąteczna wstążka/ sznurek
Przygotowanie:
Pierniki i nutellę umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania gęstej, spójnej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy 8 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Każdą piernikową kulkę nadziewamy na patyczek, polewamy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy od razu do lodówki. Po zastygnięciu czekolady na lizakach, dekorujemy je świąteczną wstążką.
Smacznego :]