Spis treści:
Karnawał 2019 mogły zainagurować wyłącznie cieplutkie, pachnące drożdżami pączki. Tym razem z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, które nadają ciastu wyjątkowej konsystencji oraz nadzieniem z waniliowego budyniu. Mięciutkie, aromatyczne, pokryte warstwą słodkiego lukru. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie Nowego Roku :]
Składniki (na około 10 sztuk):
- 300 g mąki
- 50 g masła
- 2 jajka L
- 30 ml mleka
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 8 g suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
Ponadto:
- 1 budyń waniliowy przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na lukier:
- 20 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem w rondelku. Wyrabiamy razem z mąką, ziemniakami, jajkami, cukrem i drożdżami. Formujemy kulę. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim oleju, z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy – wchłonie nadmiar tłuszczu. Nadziewamy budyniem przy pomocy szprycy.
Na samym końcu maczamy w lukrze, odkładamy na bok do zastygnięcia polewy.
Smacznego :]