Gdy z piekarnika wyjeżdżają cynamonowe palmiery, to może oznaczać tylko jedno – jesień stała się prawdą. Właśnie dziś sięgnęłam po gotowe ciasto francuskie, cukier i cynamon, a po 20 minutach otuliłam się kocem, chwyciłam książkę i delektowałam smakiem jeszcze ciepłych ciastek. W tamtej chwili nielubiana przeze mnie pora roku stała się nieco bardziej przytulna :]

Składniki (na 12 palmierów):

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Cukier mieszamy z cynamonem. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i kładziemy na dużej desce. Posypujemy przygotowaną mieszanka cukru z cynamonem, rozprowadzamy po całej powierzchni. Prawy i lewy brzeg ciasta składamy do środka na pół.
Ponownie posypujemy cukrem cynamonowym i każdą połowę składamy do środka.
Powtarzamy czynność – posypujemy ciasto cukrem z cynamonem i po raz ostatni składamy na pół.
Uzyskaną „roladę” kroimy na 12 plasterków, każdy o szerekości około 10-12 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odległościach (bardzo rosną) i spłaszczamy dłonią tak, aby otrzymać kształt serca.
Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :]