Spis treści:
Jeżeli jesteście fanami ciasta ucieranego, przepadacie za jabłecznikami, a na widok karmelizowanych orzechów trzęsą Wam się ręce – przygotujcie się na zniewalająco pyszne połączenie tych trzech smaków! Wypiek, który skutecznie rozchmurza ponurą, deszczową aurę :]
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 3 duże winne jabłka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Warstwa orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich
- 60 g masła
- 4 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem, dokładnie miksujemy z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dolewamy olej.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy.
Pieczemy około 20 minut.
Posiekane orzechy włoskie mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i miodem. Wykładamy na wierzch ciasta, rozprowadzamy równomiernie.
Wkładamy z powrotem do piekarnika, pieczemy jeszcze około 25 minut (gdy orzechy się zarumienią, przykrywamy od góry folią aluminiową).
Odstawiamy do przestygnięcia.