Jeżeli  jesteście fanami ciasta ucieranego, przepadacie za jabłecznikami, a na widok karmelizowanych orzechów trzęsą Wam się ręce – przygotujcie się na zniewalająco pyszne połączenie tych trzech smaków! Wypiek, który skutecznie rozchmurza ponurą, deszczową aurę :]

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże winne jabłka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • 4 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem, dokładnie miksujemy z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dolewamy olej.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy.
Pieczemy około 20 minut.
Posiekane orzechy włoskie mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i miodem. Wykładamy na wierzch ciasta, rozprowadzamy równomiernie.
Wkładamy z powrotem do piekarnika, pieczemy jeszcze około 25 minut (gdy orzechy się zarumienią, przykrywamy od góry folią aluminiową).
Odstawiamy do przestygnięcia.