Spis treści:
Bananowy sernik na zimno z polewą kajmakową
Opublikowano sie 12th, 2014 w Bez pieczenia, Serniki na zimno // Komentarze »
Wystarczyło, żeby upały trochę zelżały i znów zaatakowała mnie ochota na duet kajmak&banan. Tym razem jednak w delikatniejszej, letniej wersji – zupełnie bez pieczenia, całkowicie na zimno :] Chrupiące herbatniki i orzechy nerkowca, aksamitny serek mascarpone, słodkie, dojrzałe banany i gruba warstwa gęstego kajmaku… Ciasto ma zdecydowanie za dużo kalorii, ale to dlatego, że pokrzepia nie tylko ciało, ale przede wszystkim duszę ;]
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie herbatników holenderskich (około 168 g)
- 100 g nerkowców
- 80 g miękkiego masła
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 4 dojrzałe banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
- 3/4 puszki masy kajmakowej
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki, nerkowce oraz masło blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku (jeżeli uznacie, że masła jest za mało – można śmiało dodać trochę więcej). Ciasteczkowo-orzechową masą wykładamy szczelnie dno formy, mocno dociskając.