Babeczki, którym nie oprze się ani Zajączek, ani Kurczaczek, ani tym bardziej Wasi wielkanocni goście :] Miękkie, wilgotne, aromatyczne, zwieńczone delikatnym kremem. Wspaniale prezentują się na świątecznym stole. Kuszą wyglądem, czarują zapachem, a smakiem zdobywają każde podniebienie. Niech żyje słodka Wielkanoc! :]

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

Ponadto:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Przekładamy do papilotek – do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) i dekorujemy wierzch każdej babeczki.

Smacznego :]