Ten amerykański placek z jabłkami uratował niejeden ulewny i wietrzny dzień. Co więcej, podejrzewam, że jego pierwowzór powstał właśnie w taką pogodę. Bo w końcu o czym najczęściej myślimy jesienią poza ciepłym kocem i kubkiem grzańca? Właśnie o kruchym, pachnącym placku wypełnionym plasterkami jabłek z cukrem i cynamonem.

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 170 g miękkiego masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

* szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na nadzienie:

  • 7 średnich jabłek (twardych)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na posypkę:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Ponadto:

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • odrobina mąki do podsypania ciasta

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 równe części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wszystkie ćwiartki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Skarapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tarty delikatnie natłuszczamy.

Wyciagamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy pierwsza porcję (blat/stolnicę podsypujemy uprzednio odrobiną mąki). Układamy w formie, dociskamy do dna i boków. Na ciasto wykładamy masę z jabłek – powinny utworzyć lekką górkę. Przykrywamy drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Sklejamy boki, tworząc „falbankę”. Wykonujemy 8 nacięć aby zapewnic lepszą cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia.

Pieczemy około 50 minut do zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Możemy podać z lodami i bitą śmietaną.

Smacznego :]