Spis treści:
Babeczki, którym nie oprze się ani Zajączek, ani Kurczaczek, ani tym bardziej Wasi wielkanocni goście :] Miękkie, wilgotne, aromatyczne, zwieńczone delikatnym kremem. Wspaniale prezentują się na świątecznym stole. Kuszą wyglądem, czarują zapachem, a smakiem zdobywają każde podniebienie. Niech żyje słodka Wielkanoc! :]
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Ponadto:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Przekładamy do papilotek – do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) i dekorujemy wierzch każdej babeczki.
Smacznego :]