Spis treści:
Krem angielski, który ukrywa się również pod nazwą custard to intensywnie waniliowy i bardzo aromatyczny sos. Niesamowicie uniwersalny – idealnie komponuje się z naleśnikami, owocami, sernikami, szarlotkami i ciastami czekoladowymi. Ja wykorzystuję go głównie do tradycyjnego, brytyjskiego deseru – triffle oraz jabłek zapiekanych pod kruszonką. Spróbujcie i sami oceńcie w jakim połączeniu smakuje Wam najbardziej :]
Składniki:
- 6 żółtek z dużych jaj
- 200 ml mleka min. 2,0 %
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1/3 szklanki cukru z wanilią
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Mleko i śmietankę podgrzewamy w rondelku. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy żółtka z cukrem, mieszając energicznie rózgą kuchenną. Podgrzewamy jeszcze chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Sos będzie się wydawał bardzo rzadki, natomiast po przestygnięciu lekko zgęstnieje.
Smacznego :]