Mam to szczęście, że w jedzeniu ogranicza mnie jedynie obwód moich spodni, a nie alergie pokarmowe. Wiem jednak, że niektórzy z Was borykają się z nietolerancją na gluten i/lub krowie mleko. Pomimo tego, że zdecydowana większość moich przepisów nie współgra z Waszą dietą, wciąż ze mną jesteście. Niesamowicie mi z tego powodu miło i bardzo to doceniam. A w ramach podziękowania załączam ucierane ciasto z masłem orzechowym i jabłkami – zero nabiału, zero maki pszennej, a w zamian cudowny aromat i wyjątkowy smak. Życzę Wam straaaaasznie pysznego Halloween :]

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła orzechowego gładkiego
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 50 g orzechów arachidowych

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy ze skrórki i kroimy w większą kostkę (wydrążając uprzednio gniazda nasienne).
Masło orzechowe ucieramy z cukrem. Następnie wbijamy jajka, dolewamy olej i miksujemy. Dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną, ponownie miksujemy. Połowę uzyskanej masy przekładamy do formy. Na wierzchu układamy połowę porcji jabłek, wciskając je w środek ciasta. Wykładamy drugą połowę ciasta oraz pozostałą część jabłek, które wduszamy w głąb masy. Posypujemy orzechami arachidowymi.
Pieczemy około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]