Jagodzinaki to nieodłączny atrybut każdego polskiego lata. Nie wyobrażam sobie sezonu wakacyjnego bez puszystych, mięciutkich bułeczek wypełnionych jagodami i obficie polanych błyszczącym lukrem. Znakomite o każdej porze dnia i w każdej okoliczności. Niech żyją fioletowe usta! ;]

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g suchych drożdży
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 500 g jagód
  • około 5 łyżek cukru (wedle uznania)

Na lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Ponadto:

  • mąka do oprószania rąk i stolnicy
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Wbijamy jajka, ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem.

Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką (dłonie też najlepiej zanurzyć w mące). Dzielimy je przy pomocy noża na 12 w miarę równych porcji.
Bierzemy pierwszą porcję ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy 2 łyżki jagód, sklejamy ze soba końce ciasta i formujemy kulę. Układamy na blaszce. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami.

Wierzch każdej jagodzianki smarujemy zółtkiem. Pieczemy około 25-30 minut – do zarumienienia. odstawimy do przestygnięcia.

Dekorujemy lukrem.