Kto powiedział, że na Wielkanoc koniecznie trzeba upiec babkę lub sernik? Jak macie ochotę, to przygotujcie pączki, bezę lub tort – na przykład taki intensywnie czekoladowy z delikatnym kremem na bazie kremówki i cukierków Schoko-Bons :] Gdy polejecie go rozpuszczoną czekoladą i udekorujecie pralinkami, Wasi goście od razu zapomną o makowcach i innych mazurkach. Święta wielkanocne powinny być szczęśliwe i radosne, a nic tak nie wprawia w dobry nastrój jak odpowiednia porcja czekolady ;]

Składniki na ciasto:

  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 250 g mąki
  • 300 g cukru
  • 50 g kakao
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 ml mleka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukierków  Schoko-Bons (125 g)

Ponadto:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 10 cukierków Schoko-Bons do dekoracji
  • 150 g borówek

Przygotowanie:

Bazę do kremu należy przygotować dzień wcześniej. Posiekane cukierki Schoko-Bons wraz ze śmietaną kremówką podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Przelewamy do miski. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Spód formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.
Wszystkie składniki (poza białkami) miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z masą czekoladową. Przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia na kilka godzin.

Przygotowujemy krem. Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę aż do uzyskania puszystego kremu.

Upieczone spody czekoladowe przecinamy wzdłuż na 3 równe części – otrzymujemy 3 blaty ciasta.
Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy połową kremu, wysypujemy 75 g borówek, przykrywamy drugim blatem, na którym rozprowadzamy pozostałą część masy i porcję borówek. Na wierzchu układamy 3 blat, delikatnie dociskamy do dołu. Wyrównujemy boki tortu.

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy cukierkami Schoko-Bons. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia*. Podajemy schłodzone.

*Do pokrojenia tortu będziemy potrzebować ostrego noża i kubka z gorącą wodą.